Onze collega Jan-Willem heeft al jaren een grote interesse in de orthopedie bij dieren. Door vele nascholingen, cursussen en samen met collega’s operaties uitvoeren heeft hij veel ervaring opgebouwd. Inmiddels zijn er veel mogelijkheden tot orthopedische ingrepen bij ons op de kliniek. Hieronder een greep uit onze mogelijkheden.

TTA rapid bij gescheurde kruisband

Bij het optreden van een gescheurde kruisband zien we vaak acute kreupelheid van de achterpoot, met een karakteristiek belastingspatroon: De hond gaat op de toppen van de tenen steunen (Engels: “Tiptoe”). Soms is het verloop veel chronischer en heeft de hond al langere tijd af en aan last van de knie. De gescheurde band geeft veel irritatie en pijn, maar het belangrijkste fenomeen is de instabiliteit van het gewricht, waardoor verhoogde slijtage optreedt en de meniscus zwaar belast wordt. Door de instabiliteit van het gewricht en druk op de meniscus treedt artrosevorming op.

Van oudsher zijn er vele verschillende technieken om de instabiliteit van het kniegewricht op te lossen. Grofweg zijn de technieken in twee groepen te verdelen:

1: Het vervangen van de gescheurde band door lichaamseigen of synthetisch materiaal. Een bekende methode is de zogenaamde FLO-techniek, waarbij een kunststof band langs het kniegewricht gespannen wordt die de functie van de kruisband overneemt. De krachten die op deze band komen zijn afhankelijk van de grootte en het activiteitsniveau van de hond en daarom is deze techniek bij uitstek geschikt voor de kleinere hondenrassen (tot ongeveer 10 kg).

2: De stands-veranderende technieken zoals TTA en TPLO technieken.

Bij de standsveranderingen worden de krachten in het gewricht herverdeeld waardoor de kruisband als het ware overbodig wordt. Hierdoor wordt de instabiliteit van de knie opgelost en kan het dier de knie weer normaal belasten. Wij gebruiken hiervoor de TTA-rapid techniek. Bij deze techniek wordt een zaagsnede gemaakt in het scheenbeen. Hierna wordt een titanium kooi bevestigd die de aanhechting van de kniepees naar voren verplaatst. Dit heeft tot resultaat dat de krachten die normaal op de kruisband komen opgevangen worden door de kniepees (die vele malen sterker is dan de kruisband). Voor grote honden is dit de beste optie. De voordelen van de TTA-rapid techniek is de snelle recovery en de veel kleinere kans op complicaties of mislukken van de operatie.

Zo ziet een knie eruit een aantal weken na de operatie.

Hier word aan gewerkt.

Een ongeluk zit in een klein hoekje, helaas ook voor onze huisdieren. Na het maken van een röntgenfoto bespreken we de beste optie om de fractuur te repareren. Hiervoor zijn veel verschillende methodes beschikbaar, soms gebruiken we zelfs combinaties om de beste genezing te verkrijgen.

Dit is een voorbeeld van een fractuur die met pinnen is gezet. Bij deze patiënt zijn de pinnen na een aantal weken verwijderd, maar dit is meestal niet nodig.

Dit is een voorbeeld van een fractuur die met een plaat, schroeven en cerclage is gezet om de ingewikkelde breuk te herstellen.