Algemene Informatie | Dierenarts | Dierenkliniek Spijkenisse

Het is ons doel om goede geneeskundige zorg voor dieren te combineren met een heldere voorlichting en een klantgerichte instelling. Daarnaast streven wij naar een goede prijs-kwaliteit verhouding en willen wij de diergeneeskunde graag bereikbaar houden voor zoveel mogelijk mensen.

Om een zo breed mogelijke zorg te kunnen bieden, hebben wij onze dierenkliniek uitgerust met geavanceerde medische apparatuur. Daardoor kunnen wij de meest voorkomende behandelingen en operaties in onze eigen kliniek verrichten.
In de kliniek is moderne apparatuur aanwezig voor bijvoorbeeld bloedanalyse, digitale röntgenfoto’s, gasnarcose en bewaking, tandheelkunde, echografie en endoscopie. Over deze en andere behandel- en onderzoeksmogelijkheden kunt u hieronder verder lezen.

Ook onze openingstijden zijn ruim, zodat u ons de gehele dag kunt bereiken.
Als u buiten onze openingstijden voor een spoedgeval belt, krijgt u een telefoonnummer waar u met al uw vragen terecht kunt. Dieren houden zich nu eenmaal niet aan kantooruren!


Microscopie
– Dankzij een moderne microscoop (met camera) kunnen wij intern ontlasting- en urineonderzoek doen. We controleren of je dier wormeieren in de ontlasting heeft. Urine controleren we op de aanwezigheid van bacteriën, kristallen en ontstekingscellen. Daarnaast wordt de microscoop vaak gebruikt voor zogenaamd cytologisch onderzoek. Na het maken van een bloeduitstrijkje of het aanprikken van een bult, worden de cellen met een speciale kleurstof gekleurd. Hierna kan je zien of er sprake is van een mogelijke tumor of ontsteking. Ook onderzoek op huidparasieten wordt microscopisch gedaan.

Bloedanalyse– Met onze moderne bloedanalyse apparatuur kunnen we de meest voorkomende analyses in eigen huis uitvoeren. Een ontstekingsbloedbeeld en bloedarmoede wordt opgespoord met de Exigo. Nierfalen, leverafwijkingen, suikerziekte en afwijkingen in de zouthuishouding komen aan het licht dankzij de Spotchem EZ en Spotchem EL. Door in huis de meest voorkomende bloedonderzoeken te kunnen doen, hebben we snel een uitslag. Hierdoor kan er snel een plan van aanpak gemaakt worden.

Urineonderzoek– Dankzij een handig apparaatje (Aution Micro) wordt urineonderzoek gestandaardiseerd waardoor meetfouten tot het verleden behoren. De strip meet de zuurtegraad (pH), bloedcellen, eiwitten en nog meer. Naast de strip en de microscoop is de concentratie ook een belangrijke waarde in het urineonderzoek. Dit word gemeten met een refractometer.

Echografie– Natuurlijk kent iedereen de toepassing van echo bij dracht. Het is hartstikke leuk om te zien of je poes of teef drachtig is, maar er zijn zoveel meer toepassingen! Afwijkingen aan buikorganen zoals nieren, blaas, lever, milt, lymfeklieren of darmen en afwijkingen aan het hart kunnen via echo-onderzoek gevonden worden. Echo werkt in tegenstelling tot röntgen niet met straling waardoor het over het algemeen mogelijk is dat je als eigenaar aanwezig kan zijn bij het onderzoek. Zo kan je je dier geruststellen en kan de uitslag meteen besproken worden.

Digitale röntgen– Onze kliniek beschikt over moderne digitale röntgenapparatuur. De foto’s zijn meteen ontwikkeld, waardoor ze snel beoordeeld kunnen worden. Niet alleen zorgt dit voor röntgenfoto’s van een uitstekende en constante kwaliteit, maar op deze manier kunnen de foto’s ook eenvoudig via e-mail verstuurd worden naar bijvoorbeeld een radioloog voor overleg.

Bloeddrukmeting– Met name bij katten zien we regelmatig hypertensie oftewel verhoogde bloeddruk. Om deze bloeddruk te meten maken wij gebruik van een volautomatisch apparaat dat gebruik maakt van de modernste technieken (oscillometrie). Dit maakt dat we bloeddruk kunnen meten zonder stress voor uw huisdier.

Endoscopie – Door middel van een camera kan onder narcose de luchtpijp, gehoorgang of neusgang worden bekeken. Zo kunnen we afwijkingen opsporen, en eventuele vreemde voorwerpen zoals een grasaar verwijderen.

Gasnarcose/narcosebewaking– Bij chirurgische ingrepen moeten dieren vanzelfsprekend onder narcose. Om de narcose zo veilig mogelijk te laten verlopen worden de dieren tijdens de narcose via monitoring gecontroleerd op ademhaling, zuurstofgehalte en hartslag.  Daarnaast maken we gebruik van een modern gasnarcose-toestel met isofluraan, dit staat bekend als de veiligste vorm van narcose bij huisdieren. De zuurstof die hierbij nodig is wordt door een generator uit lucht gemaakt, waardoor geen zuurstofflessen meer nodig zijn. Dit is veiliger in verband met de brandveiligheid en ze zitten nooit zonder zuurstof!

Tandheelkunde– Ook voor de gebitsbehandeling van je huisdier kan je bij ons terecht! Wij maken gebruik van een uitgebreide gebitsunit, waarmee indien nodig kan worden geboord als een tand of kies verwijderd moet worden. Daarnaast hebben we een scaler, waarmee tandsteen wordt verwijderd. Om de wortels en de kaak te kunnen beoordelen beschikken wij ook over een dentaal röntgenapparaat. Deze foto’s staan meteen op de computer, zodat snel kan worden besloten of een kies getrokken moet worden.

Laparascopie – Een laparascopische ingreep (ook wel een kijkoperatie genoemd) is een erg moderne techniek. Via kleine gaatjes in de buik worden chirurgische instrumenten en cameraatjes naar binnen gebracht. Hierdoor zijn de chirurgische wondjes aan de buitenkant erg klein, waardoor de wondjes sneller herstelt. Poezen en teven kunnen op deze manier gesteriliseerd worden. Ook kunnen we deze techniek gebruiken om bij een cryptorche reu de zogenoemde binnenbal op te sporen en te verwijderen.

Onze kliniek heeft meerdere merken voeding op voorraad, zodat we een ruim assortiment hebben. Hill’s, Royal Canin en Sanimed hebben een speciale dierenartsenlijn, die bestaat uit voeding die speciaal is gemaakt om je dier te ondersteunen. Zo is er oa speciaal dieetvoer tegen blaasgruis, ter ondersteuning van een gevoelig maag-darmkanaal, om je dier te laten afvallen en ter ondersteuning bij allergieën. We hebben een breed assortiment aan brokken, natvoer en vers vlees (Carnibest). Naast de speciale dierenartsenlijn hebben we van Sanimed ook puppy en kittenvoer, adult en voor gesteriliseerde/gecastreerde dieren. Voor ieder wat wils!

Wil je voedingsadvies voor je huisdier? Vraag ernaar in de kliniek.

Vaccineren is maatwerk!

De VacciCheck is een test bij de hond en kat waarmee we in het bloed kunnen bepalen of er nog voldoende afweerstoffen aanwezig zijn. Immers, meten is weten! Bij de hond word getest op het canine Parvovirus, canine Distempervirus  (hondenziekte) en canine Adenovirus (besmettelijke leverziekte). Bij de kat wordt gecontroleerd op het feline Herpesvirus type I, feline Calicivirus en feline Parvovirus. Dit word ook wel een titerbepaling, of titeren genoemd.

De titerbepaling kan op meerdere momenten gebruikt worden:

  • Bij pups of kittens kan het titeren gebruikt worden om te bepalen wanneer het beste tijdstip is om te vaccineren. Door het drinken van moedermelk krijgen de pups ook afweerstoffen mee. Als de pups wat ouder worden, nemen deze afweerstoffen af. Door met een titerbepaling te kijken wanneer de afweer laag is, kan je het beste tijdstip voor vaccinatie bepalen. Naderhand kan je door de titerbepaling te herhalen zien of de vaccinatie is aangeslagen.
  • Bij volwassen honden/katten is gebleken dat voor sommige honden de beschermende afweerstoffen tegen de genoemde ziektes langer in het bloed aanwezig blijven dan de 3 jaar waarvoor de vaccinatie geregistreerd staat. Door te titeren, kan je bepalen of de ‘grote cocktail’ al nodig is of dat je op een later moment weer gaat titeren.

Tijdens het consult krijgt je dier een gezondheidscontrole. Hierna nemen we een klein beetje bloed af. De uitslag van de test word later doorgebeld. Afhankelijk of er andere vaccinaties nodig zijn, kunnen die op hetzelfde moment gegeven worden. Dit word besproken met de dierenarts tijdens het consult.

Wilt u meer informatie over vaccinaties of de VacciCheck, neem dan contact met ons op.

Fokplannen?

Wilt u met uw teefje fokken? Het bepalen van de optimale tijdstip voor de dekking kan dan heel nuttig zijn, zeker als de uitgekozen reu niet in de buurt woont. Door het bepalen van progesteron in het bloed van uw teefje, kunnen we het optimale dektijdstip schatten.

Deze test kunnen we nu op de kliniek uitvoeren, waardoor we binnen een uur de uitslag hebben!

Lasertherapie maakt gebruik van een medische laser. Hiermee word het weefsel gestimuleerd, er is meer doorbloeding en dit bevordert genezing.

Lasertherapie kan worden ingezet bij:

– (slecht) genezende wonden

– rug- en gewrichtspijn

– na operaties

– bij huidproblemen

– Ontstekingen

en nog veel meer!

Lasertherapie word zeer goed verdragen door onze huisdieren. Het effect is meestal zeer snel, al na enkele behandelingen voelt je dier zich beter!

In het filmpje hieronder zie je hoe het laseren in zijn werk gaat:

Dieren die mee gaan naar het buitenland moeten voorzien zijn van een chip, en Europees dierenpaspoort. Daarnaast moeten zij gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid (Rabiës).

Voor sommige landen gelden aanvullende eisen, zoals voor Groot-Brittannië en de meeste Scandinavische landen. Vraag hiernaar bij de balie of kijk op de website van het LICG. Daar kan je per land zien wat de aanvullende eisen zijn.

Naast de verplichte eisen kan voor uw vakantieland een aangepast advies gelden voor de ontworming en vlooien- en tekenbestrijding. Een berucht voorbeeld is de hartworm die voorkomt in de Zuid-Europese landen. Ook teken kunnen een gevaar vormen voor uw huisdieren.
Vraag gerust naar onze adviezen voor uw vakantieland.

Als je huisdier tijdens de vakantie naar een pension gaat is het verstandig te vaccineren tegen kennelhoest(KC). Sommige pensions stellen deze vaccinatie zelfs verplicht, vraag dit na als u het verblijf boekt. Meestal moet de vaccinatie minstens 3 weken voor verblijf zijn gegeven.

Naast de benodigde vaccinaties is het verstandig extra alert te zijn op vlooien- en wormenbestrijding. Voorkomen is beter dan genezen!

Denk er ook aan voor pensionbezoek of logeren bij familie of kennissen je dier te laten chippen, als dit nog niet is gedaan. Een veilig idee om te weten dat je dier gemakkelijk met zijn baasje herenigd kan worden als hij of zij onverhoopt wegloopt!

Voor preventieve zorg kan je bij ons in de kliniek het Huisdieren Zorgplan (HZP) afsluiten. Hiermee betaal je een vast bedrag per maand, waarvoor je dier de volgende zorg krijgt:

  • Jaarlijkse vaccinatie, met gezondheidscheck
  • Gezondheidscheck door de dierenarts na 6 maanden
  • Producten tegen vlooien en wormen, voor 1 jaar.
  • Ontworming of ontlastings-onderzoek
  • 2 keer per jaar een check-up bij de paraveterinair
  • 10 % korting op diensten en producten

Wil je weten wat dit voor jullie dier(en) zou kosten? Vraag ernaar bij de balie!

Voor veel huisdieren is de jaarwisseling een stressvolle periode. Het vuurwerk zorgt voor veel angst. Door vroeg in het jaar (oktober/november) al te beginnen met ondersteunende maatregelen kunnen we ons huisdier helpen de jaarwisseling comfortabeler door te komen. Op deze site van het LICG, kunt u uitgebreide informatie vinden.

Wat kan je zelf doen:

Training met geluidsfragmenten – Online zijn er meerdere filmpjes/geluidsfragmenten te vinden, die we thuis kunnen gebruiken om ons dier langzaam aan het geluid van vuurwerk te laten wennen. Belangrijk is om het geluid zacht te beginnen en langzaam het geluidsniveau te verhogen. Het is de bedoeling dat je hond vuurwerk uiteindelijk associeert met leuke dingen, dus beloon hem/haar als het goed gaat of speel terwijl je de geluiden laat horen.

Voedingssupplementen & Verdampers – Deze middelen kan je naast de geluidstraining gebruiken. Ze maken je huisdier rustiger, zonder te versuffen. Je huisdier staat meer open voor nieuwe ervaringen en kan dus leren dat het geluid van vuurwerk niet eng hoeft te zijn. Wil je weten welk middel voor je dier geschikt is, overleg dan met onze assistentes of dierenartsen.
  

Medicatie – Voor dieren waarbij dit niet voldoende helpt, zijn er medicijnen die ervoor kunnen zorgen dat ze zich minder angstig voelen. In onze kliniek gebruiken we oa Alprazolam. Nieuw is Sileo, vraag ernaar in de kliniek.