Aanvullende informatie, interessante links

TTA

Voorste kruisband operatie middels een MTT of TTA

Afbeelding: TTA met kooi en plaat.

Bij ons kan uw hond geopereerd worden aan een gescheurde kruisband, dit kan onder andere door een Tibial Tuberositas Advancement (MTT of TTA) operatie. Bij deze operatie wordt middels een zaagsnede de botrichel aan de voorzijde van het scheenbeen waarop de kniepees (patellapees) vastzit, losgemaakt van de rest van het bot en naar voren verplaatst.
Het geheel wordt in de nieuwe stand gefixeerd met een speciale botplaat (igv TTA) en een kooitje, dat tussen de botrichel en het scheenbeen wordt geplaatst en als doel heeft deze twee uiteen te houden. Uiteindelijk zal het bot in de nieuwe positie vastgroeien. Plaat en kooi hoeven normaal gesproken niet verwijderd te worden.

Door de standsverandering van het gewricht, is de knie stabiel door een combinatie van pezen, patellapees en spierkracht, in plaats van door de (gescheurde) kruisband. De patellapees zal door de veranderde trekrichting de functie van de kruisband overnemen. Deze laatste wordt dus niet vervangen bij deze operatie, waardoor veel minder artrose ontstaat en een sneller herstel optreedt. Ook word tijdens de operatie naar beide menisci gekeken, dit zijn de dempende kussentjes in de knie; m.n. de binnenmeniscus raakt regelmatig beschadigd bij kruisbandproblemen en zal zo nodig gedeeltelijk of zelfs geheel verwijderd worden.

Schildklierproblemen bij de kat

Hyperthyreoïdie
De schildklieren zijn verantwoordelijk voor een hormoon dat invloed heeft op de stofwisseling, het T4 hormoon. Bij oudere katten kan de schildklier van slag raken, waardoor er meer schildklierhormoon geproduceerd word dan nodig is. Hierdoor kan een kat ziek worden. De verschijnselen die dan gezien kunnen worden zijn oa:
– vermageren ondanks een goede eetlust
– doffer wordende vacht
– meer drinken en meer plassen
– hyperactief gedrag, onrust, veel miauwen
– darmproblemen zoals braken en/of diarree
– niet meer eten (vaak in vergevorderd stadium)

Diagnose
De diagnose word gesteld door middel van het klinisch onderzoek en bloedonderzoek. Bij het bloedonderzoek kunnen we de schildklierwaarde controleren, samen met de lever- en nierwaardes.

Therapie
Er zijn meerdere manieren om de te hard werkende schildklier af te remmen.
Medicijnen
Thiafeline tabletten of Carbimazol oorzalf. Na het starten van deze therapie word aangeraden om in ieder geval elk half jaar (of vaker) bloedonderzoek ter controle uit te voeren, om te beoordelen of de gegeven dosis de juiste is. Daarnaast willen we de functie controleren van andere organen zoals de nieren.
Radiotherapie
Een andere mogelijkheid is om de kat met radioactieve isotopen te behandelen. Deze zorgen ervoor dat het schildklierweefsel dat te hard werkt kapot word gemaakt, maar het tast niet het gezonde weefsel aan. Deze therapie kan in Nederland op 1 lokatie worden uitgevoerd, namelijk de Lingehoeve in Lienden. Het word ook in Gent, België gedaan. Uw kat zal dan een injectie krijgen in de spieren, waarna een opname van 4 dagen noodzakelijk is omdat uw dier even radioactieve stoffen uitscheidt.
Y/D voeding
Deze voeding bevat een laag gehalte aan jodium, een van de stoffen die de schildklier nodig heeft om zijn hormonen te produceren. Hierdoor word de schildklier in zijn werking geremd. Het is wel noodzakelijk dat de kat strikt deze voeding eet en niks anders krijgt, anders heeft het geen effect
Chirurgie
De schildklier kan worden verwijderd, dit word echter zeer weinig uitgevoerd tegenwoordig.

Nuttige links

Dierenasiel Rijnmond
Link: hier
Markenburgweg 1
3202 LH Spijkenisse

Leuk voor kinderen
Link: Het dieren alfabet

De Dierenbescherming
Link: hier

Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren
Link: hier

Dieren4u
Link: hier