Algemene informatie 2018-02-22T18:00:52+00:00

Algemene Informatie | Dierenarts | Dierenkliniek Spijkenisse

Het is ons doel om goede geneeskundige zorg voor dieren te combineren met een heldere voorlichting en een klantgerichte instelling. Daarnaast streven wij naar een goede prijs-kwaliteit verhouding en willen wij de diergeneeskunde graag bereikbaar houden voor zoveel mogelijk mensen.

Om een zo breed mogelijke zorg te kunnen bieden, hebben wij onze dierenkliniek uitgerust met geavanceerde medische apparatuur. Daardoor kunnen wij de meest voorkomende behandelingen en operaties in onze eigen kliniek verrichten.
In de kliniek is moderne apparatuur aanwezig voor bijvoorbeeld bloedanalyse, digitale röntgenfoto’s, gasnarcose en bewaking, tandheelkunde, echografie en endoscopie. Over deze en andere behandel- en onderzoeksmogelijkheden kunt u hieronder verder lezen.

Ook onze openingstijden zijn ruim, zodat u ons de gehele dag kunt bereiken.
Als u buiten onze openingstijden voor een spoedgeval belt, krijgt u een telefoonnummer waar u met al uw vragen terecht kunt. Dieren houden zich nu eenmaal niet aan kantooruren!


Microscopie
– Dankzij een moderne microscoop (met camera) kunnen wij ontlasting- en urineonderzoek doen. Daarnaast wordt vaak gebruik gemaakt van zogenaamd cytologisch onderzoek. Hiermee wordt bloed- of celonderzoek bedoeld. Na kleuren van een preparaat kan bijvoorbeeld gezien worden of er sprake is van tumoren of ontsteking. Ook onderzoek op huidparasieten wordt middels microscopie gedaan.

Bloedanalyse– Met onze moderne bloedanalyse apparatuur kunnen we de meest voorkomende analyses in eigen huis uitvoeren. Ontstekingsbloedbeeld en bloedarmoede kunnen opgespoord worden met de Exigo. Nierfalen, leverafwijkingen, suikerziekte en afwijkingen in de zouthuishouding komen aan het licht dankzij de Spotchem EZ en Spotchem EL.

Urineonderzoek– Dankzij een handig apparaatje (Aution Micro) wordt urineonderzoek gestandaardiseerd waardoor meetfouten tot het verleden behoren.

Digitale Röntgen– Onze moderne röntgenapparatuur maakt gebruik van de nieuwste digitale technieken. Niet alleen zorgt dit voor röntgenfoto’s van een uitstekende en constante kwaliteit, maar op deze manier kunnen de foto’s ook eenvoudig via e-mail verstuurd worden naar bijvoorbeeld een radioloog voor overleg.

Narcosebewaking– Om de narcose zo veilig mogelijk te laten verlopen worden de dieren tijdens de narcose via monitoring gecontroleerd op ademhaling, zuurstofgehalte en hartslag.

Echografie– Ook voor echografie kunt u bij ons terecht. Natuurlijk kent iedereen de toepassing bij dracht. Het is natuurlijk hartstikke leuk om te kunnen zien of je poes of teef drachtig is, maar er zijn zoveel meer toepassingen! Nier- en blaasafwijkingen, leverafwijkingen, tumoren in milt, lymfeklieren of darmen en afwijkingen aan het hart kunnen via echo-onderzoek gevonden worden.

Bloeddrukmeting– Met name bij katten zien we regelmatig hypertensie ofwel verhoogde bloeddruk. Om deze bloeddruk te meten maken wij gebruik van een volautomatisch apparaat dat gebruik maakt van de modernste technieken (oscillometrie). Dit maakt dat we bloeddruk kunnen meten zonder stress voor uw huisdier.

Gasnarcose– Bij chirurgische ingrepen moeten dieren vanzelfsprekend onder narcose. Wij maken gebruik van een modern gasnarcose toestel met isofluraan hetgeen bekend staat als de veiligste vorm van narcose bij huisdieren. De zuurstof die hierbij nodig is wordt door een generator uit lucht gemaakt, waardoor geen zuurstofflessen meer nodig zijn. Dit is veiliger in verband met de brandveiligheid en ze zitten nooit zonder zuurstof!

Tandheelkunde– Ook voor het reinigen van het gebit van uw huisdier kunt u bij ons terecht! Wij maken gebruik van een modern reinigingsapparaat voor het verwijderen van tandsteen. Als een tand of kies zó slecht is dat tandsteen verwijderen niet meer voldoende is, kan het nodig zijn deze te trekken. Mede hiervoor zijn wij uitgerust met een tandheelkundig boorapparaat. Om de tandwortels en de kaak te kunnen beoordelen beschikken wij ook over een dentaal Rontgenapparaat.

Laprascopie – Een laprascopische ingreep ( ook wel een kijkoperatie genoemd) is een erg moderne techniek. Via kleine gaatjes in de buik worden chirurgische instrumenten en cameraatjes naar binnen gebracht. Hierdoor zijn de chirurgische wondjes aan de buitenkant erg klein, waardoor het sneller herstelt.

Dieren die mee gaan naar het buitenland moeten voorzien zijn van een chip, en Europees dierenpaspoort. Daarnaast moeten zij gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid (Rabiës).

Voor sommige landen gelden aanvullende eisen, zoals voor Groot-Brittanië en de meeste Scandinavische landen.
Vraag hiernaar bij de balie! Ook op de website van het LICG kan je aanvullende informatie vinden.

Naast de verplichte eisen kan voor uw vakantieland een aangepast advies gelden voor de ontworming en vlooien- en tekenbestrijding. Een berucht voorbeeld is de hartworm die voorkomt in de Zuid-Europese landen. Ook teken en zandvliegen kunnen een gevaar vormen voor uw huisdieren.
Vraagt u gerust naar onze adviezen voor uw vakantieland.

Dieren die tijdens uw vakantie naar pension gaan kunnen best gevaccineerd worden tegen kennelhoest. Sommige pensions stellen deze vaccinatie verplicht.
Naast de benodigde vaccinaties is het verstandig extra alert te zijn op vlooien- en wormbestrijding. Denk ook voor pension  of logeren bij familie of kennissen aan een chip. Een veilig idee om te weten dat uw dier gemakkelijk met zijn baasje herenigd kan worden als hij of zij onverhoopt wegloopt!

vuurwerk-hond-660x335
Vuurwerkangst! …Oudjaar  – Gezellige maanden, met veel kaarslicht en lekker binnen zitten, al dan niet bij de open haard.
Toch kent deze periode voor veel hondenbezitters een negatieve kant: vuurwerkangst! Elk jaar weer worden honderden pillen verkocht in de hoop dieren wat rustiger te maken. Helaas vaak met wisselend succes.

Omdat de laatste jaren wat nieuwe inzichten en nieuwe producten zijn verschenen willen wij u door dit artikel helpen een goede keuze te maken.

Om een goede keus te kunnen maken voor de te volgen strategie is allereerst belangrijk in te zien waar het probleem vandaan komt.
Vuurwerkangst is aangeleerd! Dit houdt in dat een pasgeboren pup niet bang is voor deze harde knallen. Meestal is het zo dat een ander dier of de mens in de omgeving van het dier angstig reageert op vuurwerk of op onweer en het dier dit gedrag kopieert. Onweer lijkt in de ogen/oren van uw hond of kat trouwens erg veel op vuurwerk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste dieren die bang zijn voor vuurwerk ook bang zijn voor onweer en omgekeerd…

Daarnaast zijn niet alle reacties die we zien bij dieren gerelateerd aan angst. Sommige honden gaan alleen maar hard blaffen omdat ze opgewonden raken door al het kabaal om hen heen. Ze willen als het ware meedoen.

hond_met_cd_ART
Als een dier nog geen of slechts weinig angst kent is de best strategie het dier te trainen en te laten wennen aan harde geluiden. Een goed voorbeeld is de vuurwerk-CD, of met geluidsfragmenten op internet. Deze vuurwerkgeluiden kan je ruim van tevoren regelmatig afspelen om de dieren te leren dat het niet eng is. Als het volume geleidelijk aan verhoogd wordt kan het dier wennen aan de geluiden en schrikt het niet wanneer het 31 december er écht hard aan toe gaat.

Voor pups geldt een gouden regel: doe als altijd. Het klinkt simpel, maar het werkt. Laat u niet verleiden het dier extra aandacht te geven of te ‘troosten’ als het schrikt van vuurwerk. Hiermee bevestigt men het gedrag. Als het ware zeg je dat het dier terecht angstig is. Natuurlijk zal een dier zo de volgende keer nóg angstiger reageren. Negeer schrikachtig gedrag en ga gewoon door met uw bezigheden.

Als het dier ziet dat u niet reageert zal het accepteren dat de vuurwerkgeluiden er ‘gewoon bij horen’. Natuurlijk kunt u ook voor onweer deze regel toepassen.

Voor dieren die zenuwachtig van aard zijn en voornamelijk reageren met angst zonder dat ze hard gaan meeblaffen zijn er milde middelen in de handel die niet versuffend zijn maar voornamelijk een geruststellende werking hebben.

dap-verdamper Feliway

Enkele voorbeelden zijn Feliway® voor de kat en D.A.P.® voor de hond. Beide stoffen zijn geurstoffen (zogenaamde feromonen) die een geruststellend effect hebben op het dier. Ze zijn verkrijgbaar als spuitbus (Feliway®) of halsband (DAP®) of als verdamper (beiden) waarbij de stof middels een apparaatje in het stopcontact wordt verdampt in de omgeving.

Telizenzylkene

Een andere natuurlijke manier zijn de het middelen Telizen® en Zylkene®. Dit is geschikt voor katten én honden. Telizen is gebaseerd op groene thee, hetgeen bekend staat om zijn kalmerende werking. Zylkene®  bevat alfa-casozepine, een decapeptide (aminozuren 91 tot 100 van het melkeiwit caseïne). Zylkene® dus is een voedingssupplement dat ondersteuning biedt aan honden en katten bij angst- en/of stress-situaties of voorafgaand aan een te voorziene stressperiode.
Voor zowel Telizen®, Zylkene® , Feliway® en D.A.P.® geldt dat het verstandig is om ruim van te voren te starten met behandelen. Liefst al in november of begin december.

8714632208568_0
Voor dieren die echt angstig zijn en geheel van slag raken door het vuurwerk (meestal ook dieren die heel bang zijn voor onweer) bestaat een nieuw middel. Het middel heet Alprazolam® en is een zogeheten anxiolyticum. Het middel werkt in de hersenen en neemt de gevoelens van angst grotendeelsweg. Het middel versuft relatief weinig en werkt dan ook vaak minder goed bij de categorie honden die erg opgewonden reageert op vuurwerk.

img.1084081.big02078.gran
Voor de laatst genoemde categorie kan nog gebruik worden gemaakt van het middel Vetranquil® of Calmivet® . Beiden bevatten de werkzame stof acepromazine. Dit middel is voornamelijk een tranquilizer, het maakt dieren suf. Echter, het heeft geen effect op de angst die het dier ervaart en kan dus juist tegenaangewezen zijn! Écht angstige dieren kunnen door dit middel angstiger worden omdat ze hun angst wel voelen maar niet kunnen uiten!

De Conclusie van het verhaal is dat er niet één ideale benadering is. Er is geen enkel middel dat altijd helpt. Veel hangt af van de leeftijd, het soort gedrag en het verwachtingspatroon van u als eigenaar. Het is dan ook niet mogelijk een standaard advies te geven, evenmin kunnen we de problemen met één soort tabletje oplossen. Kortom: het ouderwetse ‘vuurwerktabletje’ bestáát misschien nog wel, máár er hoort een passend advies bij.

Voor meer informatie, kijk op http://www.myhappypet.nl/articles/goed-in-hun-vel/geluidstraining-leert-je-hond-met-vuurwerk-omgaan

pootjeHet Huisdieren Zorgplan?

BEELDa
Sinds april 2016 is het huisdieren zorgplan van dierenkliniek Spijkenisse beschikbaar!
Het is een voordeelplan om gemakkelijk en goedkoop de preventieve zorg voor uw huisdier te garanderen!

Kosten?
De kostprijs van een huisdieren zorgplan is afhankelijk van het gewicht van je dier.
Een zorgplan is er vanaf 12.95 euro per maand.
Voor meer inlichtingen en vragen kunt u zich richten tot de balie!

Wat krijgt u als u een zorgplan van dierenkliniek Spijkenisse neemt?
– De jaarlijkse vaccinatie, met gezondheidscheck
– Een halfjaarlijkse gezondheidscheck door de dierenarts na 6 maanden
– ‘Iedere maand’ producten tegen vlooien en teken
– 4 x per jaar ontworming (of 2 x per jaar ontlastingsonderzoek + 2 x ontworming)
– 2 x per jaar een afspraak bij de paraveterinair/assistente (bijv. voor nagels knippen, gebitscontrole, dieetadvies, anaalklieren legen, …)
10% korting op ‘alle’ producten en diensten van de praktijk
– chip voor 12.50 euro ipv 25.42 euro

BEELD8

Op onderstaande brochure kunt u meer lezen over ons zorgplan! Indien u meer vragen zou hebben, aarzel niet om ze ons te stellen!

Folder Huisdieren ZorgPlan voor diereigenaren DKS

pootje

Een verzekering voor je huisdier?

Als (nieuwe) huisdiereigenaar wilt u zo goed mogelijk voor je dier zorgen! Maar wat als je dieren ziek worden of een ongeluk meemaken?
Dit kan leiden tot een bezoek aan de dierenarts. De hoogte van de rekening is uiteraard afhankelijk van de ernst van de klachten, maar wat als de kosten
onverwacht erg hoog zijn? Misschien is een verzekering wel de oplossing voor u en uw huisdier?
Er wijn verschillende verzekeraars die uw huisdier kunnen verzekeren, de belangrijkste spelers op de markt zijn proteq en petplan. Ook Hema en Ohra bieden polissen aan.
Bij de keuze van een verzekering is het erg belangrijk om je goed te informeren en goed de polisvoorwaarden te lezen om zo te weten wat al dan niet door een verzekering vergoed wordt.

Welke polis past het best bij u en uw dier? Aarzel niet om vrijblijvend informatie aan te vragen!